Op dit moment ligt deze opleiding even stil. We zijn de opleiding aan het ombouwen naar een aantal los van elkaar te volgen elementen. We verwachten de opleiding in het najaar 2021 in hernieuwde vorm weer aan te bieden.
Een tiendaagse opleiding met uniek samengaan van het Secure Base gedachtengoed en Deep Democracy (inclusief certificaat level 1 Deep Democracy).
Het team als secure base
In elke transitie ontstaat het spanningsveld tussen het oude vasthouden en ruimte maken voor het nieuwe. In het veerkrachtig omgaan met veranderingen hebben we Secure Bases nodig, dat wil zeggen: enerzijds een veilige thuishaven waarin men steun vindt bij elkaar, en anderzijds een levendige leerplek waarin men elkaar uitdaagt en inspireert om de verandering aan te gaan. Caring en Daring.
Deze opleiding is gericht op zowel het begeleiden van teams in verandering als ook op het ontwikkelen van diepgaandere zelfkennis en zelfbewustzijn op eigen patronen en triggers in interactie met groepen.
Jij als teamcoach
Als teamcoach stap je met je eigen systeem in het systeem van het team. In deze verbinding kom je ongetwijfeld dilemma’s en vragen tegen, bijvoorbeeld:
- Wanneer stuur ik en wanneer volg ik?
- Hoeveel tijd besteed ik aan het verleden en wanneer maak ik de switch naar de toekomst?
- Richt ik me op de inhoud of op het proces?
- Hoe ga ik om met niet-functionerende teamleden?
- Wat is mijn verantwoordelijkheid en wat is de verantwoordelijkheid van de leidinggevende?
- Hoe zorg ik dat ik niet ingezogen raak?
De ervaring leert dat de vragen gaan over jou én over het team. Het doet er toe dat je de signalen van het team én van jezelf leert lezen. Dat je zicht hebt op patronen in groepsdynamiek en op persoonlijke patronen en triggers. Zaken die je in jezelf ontkent of onderdrukt houden je gegijzeld en ondermijnen je plezier en effectiviteit. Dit werkt precies hetzelfde bij teams. Lastige issues en conflicten die onbesproken blijven creëren een ondermijnende onderstroom waardoor nieuwe plannen en vruchtbare samenwerking niet van de grond komen.
Tussen welkom en afscheid
Als we naar teams en hun leden kijken, dan zien we dat de persoonlijke levenslijn en de levenslijn van het team zich voortdurend bewegen tussen welkom en afscheid, tussen hechten en verliezen, in een zoektocht naar betekenis én resultaat. Deze continue beweging wordt zichtbaar in de transitiecirkel:
Aan de orde komen onderwerpen als:
- Inchecken en welkom heten
- Rollen, (psychologisch) contract, persoonlijke levenslijn en teamlevenslijn
- Projectie en neutraliteit
- Weerstand en veerkracht
- Conflict en holding space
- Verlies, afscheid en rouw
- Liminaliteit, rituelen en betekenisgeving
In alle onderwerpen maken we de koppeling tussen je eigen levenslijn en patronen en het werken met deze thema’s in teams. De leergroep is tevens oefengroep waarin je oefent met het faciliteren van groepsprocessen en reflecteert op jouw persoonlijke ‘metaskills’, te weten: neutraliteit, compassie, vermogen tot luisteren en holding space. Al vroeg in de opleiding maak je kennis met de grondbeginselen en technieken van Deep Democracy. Gedurende de gehele opleiding bekwaam je je in het toepassen hiervan.
Je leert je persoonlijke stijl kennen en groeit in je bewustzijn van hoe jouw ervaringen je hebben gevormd. Wat is jouw manier van hechten in groepen, en hoe uit zich dat in hoe je contact maakt met de groepen die je coacht? Waarin ben je vrij en waarin is het spannend? Hoe ga jij om met verlies? En met conflicten? En wat betekent dat voor je begeleiderschap?
Voor wie?
Je werkt vanuit je professie met groepen, bijvoorbeeld in de rol van teamcoach, leidinggevende, groepsleider, procesbegeleider, agile coach, docent.
Je ziet ernaar uit om je eigen rol als teamcoach en jezelf als instrument in het begeleiden van teamprocessen te onderzoeken en daarin te groeien. Je bent nieuwsgierig hoe jouw persoonlijke thema’s invloed hebben op het teamproces en vice versa. Je wil graag leren hoe jij een secure base voor het team kunt zijn in de ontwikkeling naar samen resultaten neerzetten. Het is belangrijk voor je om teams te kunnen begeleiden die een veranderingsproces meemaken.
Wat anderen zeggen
Opleiders

Minka jongkind
Minka Jongkind is teamcoach, trainer en mediator. Zij is gespecialiseerd in training en coaching op het vlak van (persoonlijk) leiderschap, conflicten en omgaan met veranderingen. Minka werkt met individuen en teams uit de zorg, onderwijs, overheid, zakelijke dienstverlening en industrie. Ze is internationaal gecertificeerd Deep Democracy Facilitator en Instructor in de Lewis Methode.

Heidi Nieboer
Heidi Nieboer heeft ruime ervaring als leidinggevende, politieonderhandelaar in crisissituaties, opleider, trainer en Verlies- en rouwbegeleider.
‘In verbinding ontwikkelen’ is haar drijfveer, waarbij ze haar kennis en ervaring inzet om leidinggevenden, teams en individuele medewerkers te begeleiden bij (organisatie)ontwikkeling, leiderschap, de dialoog onder spanning en verlies en rouw. Heidi biedt betrokkenheid en respect, creëert ruimte voor veiligheid, maar daagt ook uit, stelt lastige vragen en geeft de ander vertrouwen. Ze weet in een gesprek de kern te raken en laat daarbij ruimte voor het proces van de ander(en). Heidi heeft een praktische instelling en brengt een gezonde dosis humor met zich mee.
Praktische informatie
Verwachte start hernieuwde opleiding najaar 2021
Locatie
Midden Nederland
Informatie
Minka Jongkind 06 46211546 of minka@metminka.nl
Heidi Nieboer 06 11599182 of info@praktia-trainingadvies.nl.